Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Stærkt felt til Lyn-DM på nettet

GM Jesper Søndergård Thybo, GM Sune Berg Hansen og GM Jonas Buhl Bjerre er favoritterne ved Internet-DM i lynskak, der spilles søndag den 24. maj kl. 13.00 på skakserveren www.chess.com.

 

jonas nov_2019

GM Jonas Buhl Bjerre - seedet som nummer 3 i turneringen. Foto: Thomas Vestergård

 

Der er dog flere stærke spillere med, der kan snyde de tre stormestre, f.eks. kunne IM Rasmus Skytte, FM Hogni Egilstoft Nielsen og IM Thorbjørn Bromann være gode bud på en samlet vinder.

 

Der er i skrivende stund 90 tilmeldte til det første danske DM i lynskak på nettet. Der spilles en 13 runder lang schweizer-turnering med betænkningstiden tre minutter til hele partiet, plus to sekunder pr. træk. 

 

40 forskellige klubber og enkeltmedlemmer er repræsenterede i turneringen, og rent fysisk vil deltagerne side i fem forskellige lande. Mindst 25% af spillerne er juniorer.

 

Førstepræmien er 1.000,- kr. og der vil også være ratingpræmier. Deltagerne har betalt 20,- kr. for at være med. Hele indskuddet, samt et tilskud fra DSU, går til præmier.


Direkte link til turneringen: www.chess.com/live#t=1237717

 

Deltagerliste kan ses her.

Danmark mod resten af verden i skakopgaver – vær med!

 

 

Steffen Slumstrup Nielsen skriver til skak.dk om muligheden for at deltage i 11. World Chess Composition Tournament, der er en holdturnering:

 

En ny verdensomspændende turnering er netop udskrevet, og Danmark er med. WCCT 11 er en stor turnering for landshold i problemskak organiseret af verdensforbundet WFCC. 

 

I WCCT 11 skal hvert land kreere op til 3 skakopgaver i 8 forskellige genrer: Totrækkere, tretrækkere, flertrækkere, studier, hjælpematter, selvmatter, fantasiopgaver og retroopgaver (bevispartier).

 

I hver genre skal opgaverne komponeres efter et givet tema. I studiegenren er temaet fx at "hvid må vælge mellem to ofre, hvoraf kun det ene fører til succes". Det er illustreret i eksemplet i diagrammet. 

 

 

Hvid trækker og vinder (afslutning på en studie af Nielsen, Pat a Mat 2014) 1. Sd3! Txb5 2. Ke2! +-  1. Se6? Txb5 2. Sc7+ Kc5! 3. Sxb5/Lxb5 Kb6=

 

Frem mod 1 juli 2021 skal Danmarks mest kreative skakhjerner således i gang med at komponere gode skakopgaver, hvis vi vil gentage seneste turnerings triumf, hvor vi med det yderste af neglene holdt Sverige bag os på en 26. plads ud af de 38 deltagende landshold.

 

Danmark kæmper således næppe med om topplaceringerne – det plejer at være en hård dyst mellem Ukraine og Rusland – men mindre kan også stille os tilfreds.

 

Efter vi har sendt opgaverne afsted i jul 2021, skal de til bedømmelse hos fem dommerlande i hver genre. Det er en proces af betydelige proportioner, og det endelige resultat forventes således først klar i sommeren 2022.

 

Du kan også deltage!
Turneringen er åben for alle. Dansk Skakproblem Klub har en mailingsliste, hvor vi diskuterer opgaverne til turneringen og udvælger de bedste danske opgaver. Hvis du har lyst til at være med som observatør og meget gerne som aktiv bidragyder, kan du skrive til holdkaptajn Steffen Slumstrup Nielsen på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. . 

 

Læs turneringsudskrivelsen på engelsk: https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/WCCT-11-announcement.pdf

 

Resultater og de bedste opgaver fra WCCT 10 (seneste turnering): https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/10-WCCT-Final-Award.pdf

 

Hjemmesiden for World Federation for Chess Composition: https://www.wfcc.ch/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landskamp med dansk kommentering

 

 

Kristi Himmelfartsdags online landskamp mellem Danmark og Sverige vil blive kommenteret på chess.24 på dansk. Det er i øvrigt første gang at der kommenteres på dansk på chess.24. Det bliver GM Peter Heine Nielsen, Jackie Andersen og Peter Grove der starter kommenteringen fra kl. 13:00.

 

De to hold ser således ud:  

 

Det svenske hold:

GM Nils Grandelius (2651)

GM Tiger Hillarp (2539)
GM Erik Blomqvist (2537)
IM Linus Johansson (2476)

IM Milton Pantzar (2417) 

 

Det danske hold:

GM Jesper Søndergaard Thybo (2590)
GM Mads Andersen (2585)
GM Jonas Buhl Bjerre (2549)
IM Bjørn Møller Ochsner (2479)
IM Filip Boe Olsen (2353) 

 

Der spilles med betænkningstiden 10 minutter + 2 sekunder. 

 

Program for landskampen:

1. runde: 13:00

2. runde: 13:30

3. runde: 14:00

4. runde: 14:30

5. runde: 15:00 

6. runde: 15:30

 

Link til kommenteringen på chess24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danmark vandt landskampen med 13-12

 

 

Danmark blev en kneben vinder af landskampen mod Sverige der blev spillet Kristi himmelfartsdag. Det så ellers længe ud til, at Sverige skulle løbe med sejren, men i den afgørende runde, hvor man mødtes over alle 5 brætter på én gang, vandt Danmark en storsejr på 4-1, og dermed den samlede match med 13-12.

 

Dansk topscorer blev GM Jesper Søndergaard Thybo, der scorede 3½ af 5 uden nederlag. Nedenfor enkeltresultater i de 6 små matcher:

 

 

 

Undervejs streamede GM Peter Heine Nielsen, Peter Grove og Jackie Andersen på chess24. Streamingen var desværre ramt af løbende nedbrud, men forhåbentligt vil der fremover komme flere danske streaminger på den tyske hjemmeside. 

 

Partierne fra landskampen kan findes på hjemmesiden for chess.24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carlsen vandt FIDE Online Steinitz Memorial

Efter en lidt famlende dag to i turneringen FIDE Online Steinitz Memorial, viste verdensmester Magnus Carlsen formatet og endte med endnu en turneringssejr – 12 point ud af 18 mulige - og to point ned til GM Daniil Dubov på andenpladsen. Selvom det lyder overbevisende, var Carlsens præstation i turneringen et point under den forventede score.

 

Magnus Carlsen er medejer af skakportalen chess24.com, som lagde server til turneringen. Betænkningstiden var 3 minutter til hele partiet plus 2 sekunder pr. træk. Alle mødte hinanden to gange - en gang med hvid og en gang med sort.

 

calrsen essendrop
Verdensmester Magnus Carlsen sammen med Ulla Essendrop i Cirkusbygningen i maj 2019. Foto: Thomas Vestergård


Slutstillingen:

stilling maend

 

Se partierne fra turneringen her

 

I Kvinderækken endte russiske GM Kateryna Lagno (2608) og GM Tingjie Lei (2530) fra Kina begge på 12 point af 18 mulige, og måtte ud i Armageddon-parti for at finde en samlet vinder. Her trak den russiske spiller det længste strå ved at vinde med de sorte brikker.

 

Slutstillingen i Kvinderækken:

stilling kvinderaekken

Partierne fra kvinderækken kan ses her

 

Se mere om hos FIDE turneringen her: www.fide.com/news/517

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

Afsluttede begivenheder

 Nordic Youth Chess Championships 2020

Øvrigt

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media