Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Spændende søndag i Xtracon-Skakligaen

Der er fuldt program i Divisionsturneringen søndag den 26. januar. Skanderborg har 4 stormestre på styrkelisten. Det bliver spændende at se, hvor mange af dem, der er med mod Team Xtracon Køge, der formodes at stille med mindst en håndfuld stormestre.

 

bjerre andersen

Skanderborgs Jonas Bjerre og Mads Andersen skal møde Team Xtracon Køge. Foto: Thomas Vestergård

 

Brønshøj har på papiret en nemmere opgave mod BMS, der ligger på en nedrykningsplads. Måske Brønshøj kan tage enddu et nyk ind på det førende hold fra Køge?

 

Søndagens program:
Team Xtracon Køge – Skanderborg 
BMS – Brønshøj
Hillerød – Jetsmark
Nordkalotten – ØBRO
Nordre – Århus/Skolerne 


Stillingen efter 5. runde:
1. Team Xtracon Køge, 28 brætpoint, 9 mp
2. Brønshøj, 25½ brætpoint, 10 mp
3. Hillerød, 23 brætpoint, 7 mp
---
4. Jetsmark, 22½ brætpoint, 8 mp
5. Skanderborg, 22½ brætpoint, 6 mp
6. Nordkalotten, 19½ brætpoint, 6 mp
6. ØBRO, 18½ brætpoint, 2 mp
8. Århus/Skolerne, 17 brætpoint, 2 mp
---
9. BMS, 13 brætpoint, 0 mp
10. Nordre, 10½ brætpoint, 0 mp

 

De to førende hold, Brønshøj og Team Xtracon Køge, mødes indbyrdes i næstsidste runde den 21. marts i Skanderborg.

 

Også kampen mellem Bornholm og BMS II i 2. division vises live.


Divisionsturneringen: holdskak.skak.dk

 

 

Ellen Kakulidis i Schweiz - 2. del

Kvindelandsholdsspilleren Ellen Kakulidis bringer her 2. del af hendes beretning om at flytte til et andet land, og bruge skakken som udgangspunkt for at komme ud og møde andre mennesker:

 

Et halvt år er ved at nærme sig sin afslutning her i Schweiz, og det betyder også at mine kampe i den lokale klubturnering samt holdturnering er ved at være færdigspillede. I alt blev det til 7 klubkampe, 3 holdkampe og en lynturnering rundt omkring i landet. Ikke prangende men nok til at holde formen ved lige.

 

De fleste lande afholder en form for holdturnering, med en øverste liga og så mange underliggende rækker der skal til for at dække efterspørgslen. I Danmark spilles der én turnering henover året ca. fra oktober til marts, i Spanien afvikles hele ligaen henover en uge og i Schweiz spiller man 2 holdturneringer på et år, SMM og SGM.


”Schweizerische mannschaftsmeisterschaft” (SMM, tror jeg holder mig til forkortelsen) spilles henover foråret og frem til efteråret og ”Schweizerische gruppenmeisterschaft” (SGM) spilles henover efteråret og frem til foråret. På den måde har man ligakampe kørende hele året rundt, og der er altid en kamp at se frem imod. En lille beretning fra en holdkamp:


Fælleskørsel er arrangeret fra klubben, spillerne bliver fordelt i biler og afsted det går mod en afsides krog af landet. Også denne gang til en by man aldrig har hørt tale om eller overvejet at betræde, medmindre det var med hensigt at spille en skakkamp. Stemningen er høj, der bliver snakket lidt om de tidligere runder, og hvordan en sejr i dag, virkelig vil gøre en forskel, hvis vi skal have en chance for at rykke op efter det seneste 1-7 tab. En af spillerne får også lige indskudt, hvis bare han havde spillet 64.Sb4, så var den altså endt 1.5-6.5. Bilerne ankommer til en tom parkeringsplads udenfor en weekend øde skole. Det runger helt i gangene når man træder ind. I kantinen er de lange borde tildækket med skakbrætter frem for de sædvanlige tallerkener, en lille bod med sodavand, kaffe, kage og andre sukkerholdige genstande er stillet frem i et hjørne og alt kan købes for en femmer. En holdleder går fortvivlet rundt i cirkler, der er kun 5 minutter til rundestart og ingen har hørt fra Hans, som altså havde lovet at være i tid denne gang. Min egen holdleder klapper mig på skulderen og siger ”vi har virkelig brug for en sejr i dag, ingen remisser”. Jeg ryster lidt på hovedet og sætter mig ned på plastikstolen, jaja, det er jo ikke liv eller død hernede i mesterrække 3.

 

 

SG Winthertur på udebane mod SprengSchach 1. Foto: Ellen Kakulidis

 

Min lille fortælling kunne ligeså godt have været fra en holdkamp i Danmark. Hele opsætningen og stemningen omkring holdkampe er ikke meget forskelligt fra det man ser derhjemme. Men alligevel er der nogle ting, som gør det lidt specielt. Til eksempel spiller holdene fra de lavere rækker 2 gange om året sammen med de bedste på hjemmebane, for på den måde at bringe alle spillere sammen både for inspiration og det sociale. Og når man ikke spiller sammen, så mødes man typisk på en restaurant efter runden er ovre, så alle klubbens spillere, der har været ude på slagmarken, kan mødes til lidt efterkamps-hygge. I Schweiz indebærer hygge det specielle kortspil ”Jassen”, der handler om at snyde hinanden, eller en omgang par-domino, som jeg nu har lært, ikke bare går ud på, at lægge hvilken som helst brik der passer (skakspillere vil altid vinde og der er altid ét rigtigt træk). Det giver en god stemning i klubben mellem stjernerne og de almindelige klubspillere, som jeg bestemt synes, at man kunne dyrke noget mere.


Holdet har også været gode til at tage sig af mig og bare lade som om, jeg altid har været en del af klubben. Man kommer ret langt med google translate, at deltage i træninger og at spille klubturneringen, når det kommer til at lære klubben og dens spiller at kende. I realiteten er der ikke så stor forskel på at være skakspiller i Schweiz eller i Danmark.

 

En lille sjov opgave fra et af mine gevinstpartier i Winthertur klubturnering. 


Kakulidis, Ellen – Kessler, Manrad: Sort har lige spillet 22..e6.

 Man fanger dronningen efter: 23.Th3, Dg4 24.Se3

 

Alt i alt, har jeg taget 6,5 point på 9 kampe. Næste stop bliver Wijk aan Zee og så kommer der en beretning om alt det skak man kan opleve i Schweiz udenfor skakklubben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 års jubilæum i Hillerød

 

Hillerød Skakklub er Danmarks næststørste skakklub. Klubben er meget initaivirig, og lige nu gør man klar til at fejre klubbens 110 års jubilæum. På vegne af Hillerød Skakklub skriver bestyrelsesmedlem Carsten Pedersen til skak.dk om klubbens jubilæum der fejres i februar måned:  

 

Hillerød Skakklubs 110 års Jubilæum og vores jubilæumsturneringer nærmer sig med hastige skridt. De løber af staben fra lørdag den 8. februar til og med lørdag den 15. februar. 


Hillerød Skakklub er ikke kun en af Danmarks ældste klubber, men nu også en af de største og samtidig i jubilæumssæsonen repræsenteret med hold både i Skakligaen samt i 2. division. Juniorafdelingen blomstrer, og det spændende er at Hillerød Skakklub har lige mange piger som drenge til træning hver tirsdag - 12-15 stk. af hvert køn - hver gang.

 

Vi fejrer dette jubilæum med vores to jubilæumsturneringer, som for alvor begynder at tage form. Lige nu er  8 af 10 kvinder bekræftet til vores lukkede WIM turnering - de tre landsholdspillere Esmat Guindy samt de 2 x Ellen (Fredericia og Kakulidis) skal forsvare de danske farver. Vi håber at få en dansker mere med. Hvis nogen kender en spiller med over 2000 i elo (ikke nødvendigvis en WIMer) der kunne være interesseret, så send mail til  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

I vores Jubilæums Open der kører sideløbende med WIM turneringen, er der sket ting og sager de sidste par dage. Jeg har opdaget at turneringen er blevet lagt på Chess.com India - hvilket har gjort at vi har modtaget adskillige mails og tilmeldinger fra Indien og Kina. Det betyder at der lige nu er tilmeldt 44 spillere med 6 GMere og 8 IMere i topppen - så der er rig mulighed for at få set og spillet noget godt skak i vinterferien.


Listen toppes lige nu af GM Shanglei Lu fra Kina med 2611 i rating og en af de yngste GMere i verden Gukesh D med sine blot 13 år er også på deltagerlisten som 3. højeste lige nu. Vi skulle da gerne have nogle flere danskere (også gerne fra de andre nordiske lande) til at tage kampen op mod asiaterne i toppen, så kig forbi indbydelsen - der er plads til mange flere og vi ser frem til at se jer.  Der er i skrivende stund 44 deltagere. Se invitationen og tilmeld dig: HER

 

Link til hjemmesiden for Hillerød Skakklub: http://www.hillerodskakklub.dk/ - link til Jubilæumsturneringens hjemmeside: http://www.hillerodskakklub.dk/110-anniversary/index.html

 

Hillerød Skakklub har også en hjemmeside for at tiltrække nye medlemmer uden kendskab til skak: https://nyiskak.dk/

 

Hillerød Skakklub på Facebook: HER

 

 

Bad Zwischenahn 2020

18 danske skakspillere deltager i årets udgave af NordWest-Cup der spilles i Bad Zwischenahn, der er en lille hyggelig tysk kurby ikke langt fra den hollandske grænse. Turneringen spilles over 7 runder fra idag torsdag frem til på søndag.

 

En af grundene til, at denne turnering er så populær er nok, at spillestedet er smukt beliggende ud til en park med søen Zwischenahner Meer i baggrunden. For de aktive er der en smuk tur rundt om søen på omkring 12 km. Også byen har mange gode restauranter og hyggelige butikker. 

 

De danske deltagere i det samlede felt på 330 spillere er: 

 

Open A:
Casper Liu (2183)
Claus Vangsgaard (1951)
Jeppe Hald Falkesgaard (1917)

 

Open B:
Morten Kuehn (1872)
Ture Jungberg Nielsen (1850)
Lukas Iskos (1804)
Vitus Bondo Medhus (1803)
Steen Jacobsen (1722)
Oliver Trier (1696)
Alf Andries (1647)
Bernhard Sørensen (1645)
Ole Rasmussen (1609)
Bastian Kehrer (1564)
Erik Elmer Rasmussen (1551)
Karl Emil Elmer Nielsen-Refs (1531)
Peter Langer (1516)
Clara Heiberg (1510)

 

Open C:
Jakob Trier (1301)

 

 

Spillehallen "Wandelhalle am Kurpark" Foto: Cara O Driscoll

 

Favoritter til turneringssejren, og dermed førstepræmien på 1000 euro, er GM Dimitri Kollars (2592) og Erik van den Doel (2588). Der deltager 8 GMere og 5 IMere i turneringen. 


Link til turneringens hjemmeside: https://www.chessorg.de/nwcup.php

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 3

Jan Rosenberg fra Springeren Kolding deltog i hurtigskakturneringen med de tre verdensmestre i Middelfart i lørdags. Han beretter fra turneringen:  

 

Driftige folk i Middelfart Skakklub var lørdag den 18. januar vært for en meget spændende og lidt anderledes turnering. Under overskriften “hurtigskakturnering med tre verdensmestre” var det lykkedes at lokke 37 spillere til den smukt beliggende by. Spillestedet var byrådssalen i en imponerende bygning med udsigt til broen og Lillebælt. Det var lykkedes for arrangørrene at lokke de 3 ex-VM’ere: GM Curt Hansen, GM Jens Kristiansen og FM Jørn Sloth til at deltage. Turneringen blev spillet efter et specielt modificeret Schweizer system,der betød at de første 2 runder var forudlagt. Efter 3 runder blev der budt på en lækker tapas, og der var generelt en meget behagelig og afslappet stemning hele dagen igennem. 

 

 

De tre danske verdensmestre samlet i Middelfart. Fra venstre GM Curt Hansen, GM Jens Kristiansen og FM Jørn Sloth. Foto: Jan Rosenberg

 

Men selvfølgelig blev der gået til stålet på brætterne! Da de 7 runder var overstået stod IM Nicolai Vesterbæk Pedersen,som den eneste på 6 point og snuppede 1. præmien. Nr. 2 blev FM Jørn Sloth og FM Martin Matthiesen på deling med 5 1/2 point hver.


Præmietagere i ratinggrupperne:
Gruppe 1: 1. Michael Jacobsen Springeren, 5 point. 2. Viggo Bové Quist Springeren, 4 1/2 point. 3. pladsen blev delt af hele 5(!) spillere med 4 point: Lars René Andersen, 1968. Per Stentebjerg-Hansen, Frem. Stefan Hansen, Herning. Aage Dalstrup Olsen, Randers og Henrik Mortensen, Horsens.


Gruppe 2: 1. pladsen blev delt mellem Lars Wilton, Esbjerg og Jan Rosenberg, Springeren med 4 point hver. Nr 3 blev Michael Poulsen, Nordre.


Gruppe 3 blev vundet helt suverænt af unge,Albert Mechlenburg Møller Frem,med 5 point!!- (Han vandt i sidste runde over IM Uffe Vinther-Schou og blev faktisk delt nr. 4 overall!)-Imponerende! Nr 2 i gruppen blev en anden ung spiller Mikkel Vinh Løftgaard fra Læseforeningen,med 3 1/2 point. 3. pladsen tog Alberts far, André Friis Møller Frem sig af med 2 1/2 point. Turneringen var en rigtig god oplevelse der forhåbentlig bliver gentaget!

 

Link til resultater fra turneringen: HER - og link til billeder fra Middelfart Skakklub på Facebook: HER 

 

---- 

 

I Kvindernes VM-match, hvor anden halvdel af matchen spilles i Vladivostok, er man kommet ind i den afgørende fase. Udfordreren Aleksandra Goryachkina bragte sig i spidsen ved at vinde det 8. matchparti, men Wenjun Ju har slået kontra ved både at vinde det 9. og 10. matchparti. 

 

 

 

 

 

 

Resterende program for VM-matchen: 

Onsdag den 22. januar kl. 06:30: 11. matchparti

Torsdag den 23. januar kl. 06:30: 12. matchparti 

 

Link til live på Chess24 med kommentarer af den tidligere VM-udfordrer GM Nigel Short: HER

 

Link til den officielle hjemmeside for VM-matchen: https://wwcm2020.fide.com/

 

---

 

Martin Haubro spiller på hold i den norske holdturnering. Her har BMS-spilleren indtil videre scoret 1½ af 3. Se resultater og partier: HER

 

---

 

I forbindelse med Nordkalottens GM-turnering blev der om lørdagen afholdt en hurtigskakturnering på spillestedet Hotel Gilleleje Strand. Der blev spillet i 8-mandsgrupper med følgende vindere:

 

Mester: Mads Boe, Skanderborg, 5½ point

Gruppe 1: Mikael Ramkilde, Nordsjællands Skakklub, 6 point

Gruppe 2: Arne Walther Larsen, Hvidovre og Steen Kobberberg, Allerød, 5 point

Gruppe 3: Henrik Damm, Hillerød, 4½ point

 

Link til resultater fra turneringen: HER

 

----

 

Det Åbne Brøndbymesterskab i hurtigskak blev spillet søndag. Normalt plejer der at deltage mellem 50 og 75 spillere, men i årets udgave deltog der, på trods af en førstepræmie på 4000 kr., kun 24 spillere i turneringen. FM Mads Boe fra Skanderborg løb med sejren, men først efter lynomkamp mod FM Mikkel Manosri Jacobsen. Link til resultater fra turneringen: HER

 

----

 

Byen Charlotte på den amerikanske vestkyst arrangerer løbende lukkede titelgivende turneringer. Igen er Kassa Korley med, og han har indtil videre scoret 3/7 i "Charlotte Winter Invitational GM". Link til klubbens hjemmeside: https://www.charlottechesscenter.org/norm og link til live på Chess24: HER

 

----

 

I Tata Steel Masters deler 16-årige Alireza Firouzja efter 8 runder overraskende førstepladsen med Fabiano Caruana. Hele fire partier har den unge spiller, der i øjeblikket repræsenterer FIDE, indtil videre vundet i turneringen. Verdensmester Magnus Carlsen er oppe på 115 partier uden nederlag, hvilket er verdensrekord. Carlsens 7 første partier i Wijk ann Zee endte remis, men måske er han på vej til at udfordre de førende efter en sejr i 8. runde mod GM Nikita Vitiugov 

 

Stillingen efter 8 runder:
1. - 2. GM Fabiano Caruana (2822) 5½ point
1. - 2. GM Alireza Firouzja (2723) 5½ point
3. - 4. GM Wesley So (2765) 5 point
3. - 4. GM Jorden Van Foreest (2644) 5 point
5. - 6. GM Magnus Carlsen (2872) 4½ point
5. - 6. GM Jan-Krzysztof Duda (2758) 4½ point
7. - 9. GM Daniil Dubov 2683) 4 point
7. - 9. GM Anish Giri (2768) 4 point
7. - 9. GM Vladislav Artemiev (2731) 4 point
10. GM Viswanathan Anand (2758) 3½ point
11. GM Jeffery Xiong (2712) 3 point
12. - 14. GM Nikita Vitiugov (2747) 2½ point
12. - 14. GM Yu Yangyi (2726) 2½ point
12. - 14. GM Vladislav Kovalev (2660) 2½ point

 

 

16-årige Alireza Firouzja - en kommende verdensmester? Foto: Alina l'Ami, Tata Steel Chess Facebook

 

I Challengers har den erfarne ukrainske GM Pavel Eljanov bragt sig i spidsen med et halvt point ned til et forfølgerfelt på fire spillere, blandt andet den i København bosiddende svensker Nils Grandelius. 

 

Resterende program for Masters og Challengers: 
Tirsdag den 21. januar kl. 13:30: 9. runde
Onsdag den 22. januar kl. 13:30: 10. runde
Torsdag den 23. januar: Fridag
Fredag den 24. januar kl. 13:30: 11. runde
Lørdag den 25. januar kl. 13:30: 12. runde
Søndag den 26. januar kl. 12:00: 13. runde

 

De danske spillere i Tata Steel Amateurs har indtil videre generelt gjort det ganske glimrende: 

 

Gert Aagaard scorede ½/3 i Weekday 2D.
Niels Erik Andersen spillede 3 x remis i Weekday 4E og vandt Weekend 4D med 2½ af 3. 
John Christopher Højstrup Christensen vandt Weekday 4K med 2½/3, og i Nine-round 4E har han nuværende scoret 2½/4.
Jacob Hein har scoret 3/4 i Nine-round 8C.

Orla Eilegaard Jørgensen har indtil videre scoret 3½/4 i Nine-round 7F

 

Link til hjemmesiden: https://www.tatasteelchess.com/

 

Link til live på Chess24 fra Masters: HER

 

Link til live på Chess24 fra Challengers: HER

 

Tata Steel Chess på Facebook: https://www.facebook.com/tatasteelchess/

 

----

 

Pige-DM 2020 fik en succesfuld afvikling på Morten Børup Skolen i Skanderborg.

 

Resultater:
Nr. 1 i P20 blev Signe Sofie Bøss Sørensen, Skive Skakklub, nr. 2 blev: Birgitte Bruunsgaard Jacobsen, Skive Skakklub og nr. 3 blev Karoline Gregersen, Læseforeningens Skakklub.


Nr. 1 i P16 blev Andrea Kongskov, Syddjurs Skakklub, nr. 2 blev Clara Heiberg, Frem Skakklub og nr. 3 blev Hella Kronow, Dianalund Skakklub.


Nr. 1 i P13 blev Caroline Lindegaard Bruntse, Læseforeningens Skakklub, nr. 2 blev Precious Grønhøj, Aars Skakklub og nr. 3 blev Naya Steensig Jensen, Horsens Skakforening.


Nr. 1 og 2 i disse tre aldersgrupper, kvalificerede sig til Pige-NM i Norge i slutningen af april.

 

pige dm2020

Dommer Arild Rimestad og præmietagerne i P13: Precious Grønhøj (sølv), Caroline Lindegaard Bruntse (guld) og Naya Steensig Jensen (bronze). Foto: Morten Rasmussen


Nr. 1 i P10 blev Leia Andries, Frem Skakklub, nr. 2 blev Frida Bjerregaard Hagen, Enkeltmedlem og nr. 3 blev Sarah Sima Derlich, Nørrebro Skakklub.


Nr. 1 i P8 blev Amanda Izaura Damm, Hillerød Skakklub.

 

Stævnets hjemmeside: skanderborgskakklub.dk/?page_id=2875#resu2016

 

TV2 Østjylland kiggede også forbi Pige-DM:

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 senior dm_loegumkloster

 Hillerød Skakklub 110 år

 Nordic Youth Chess Championships 2020

 KRONBORG CHESS OPEN 2020

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2019

 

 nordsjaelland

 ch gm_2019

esbjerg

Øvrigt

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media