Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Senior DM 2019 spilles på Saxild Strand

Årets spillested for Senior DM bliver rekreations-, ferie- og kursuscentret Saxild Strand ved Odder cirka 25 km fra Aarhus. Turneringen spilles over 7. runder fra mandag den 11. februar til søndag den 17. februar. Turneringen arrangeres af Dansk Skak Union og Chess House i samarbejde med 6. Hovedkreds.

 

Spillestedet er ejet af FO i Aarhus og er bygget op omkring det gamle badehotel i Saxild lige ud til en af Østjyllands bedste strande. Under turneringen har arrangørerne reserveret hele centret, så der er garanti for ro og god atmosfære i afslappende omgivelser.

 

Arrangørerne har sikret en fordelagtig pris for overnatning på bare 550,- kr. pr dag incl. fuld forplejning samt kaffe/te/vand ad libitum under partierne.

 

saxild strand

Rekreations-, ferie- og kursuscentret Saxild Strand.


Der spillers i to klasser, 65+ og 50+, og toppræmierne er igen i år et pænt rejsetilskud til Senior EM eller Senior VM. Førstepladsen i hver gruppe får et rejsetilskud på 4.000,- kr, andenpladsen 2.000,- kr.

 

Se hele turneringsinvitationen her: turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=25562

Spillestedet: www.saxild-strand.dk

 

Senior-DM-logo 800_169

Kort nyt uge 2

Skak.dk er blevet bedt om at reklamere for Fries Nielsens hurtigskakturnering og Fredericia Skoleskakmesterskab. Turneringen afholdes lørdag den 23. februar på Fredericia Realskole i samarbejde med Fredericia Skakforening. Førstepræmien i turneringen er på 5000 kr. og der er præmie til hver femte deltager. Under turneringen er der gratis fødselsdagskage til alle deltagere samt en kop kaffe/te eller en sodavand/øl. Se invitationen og tilmeld dig: HER

 

Middelfart Kommune har indstillet John Dahlberg til titlen som Årets Frivillige Idrætsleder. Begrundelsen fra Middelfart Kommune lyder: John har med sit gåpåmod, sine lederevner, tålmodighed og enorme arbejde, den primære ære for at Nørre Aaby Skoleskak og Juniorskakklub er så stærk en spiller på skoleskakscenen i Danmark. Læs artiklen på fyens.dk: HER

 

 

Gennem 40 år stod John Dahlberg som hovedarrangør af DM i Skoleskak på Abildgårdskolen i Odense. Foto: Ole Holm 

 

Skak.dk havde helt glemt at nævne, at der sidste lørdag blev afholdt den årlige "Årets første træk" i Herning. En af årets største hurtigskakturneringer, der i år havde deltagelse af ikke mindre end 94 deltagere. Mester 1 var præget af stor jævnbyrdighed, men endnu engang blev det til en turneringssejr til Kim Henrik Skaanning-Pedersen fra Evans der vandt udelt med 5 point. Øvrige gruppevindere blev:

 

Mester 2: Gert Aagaard, 5½ point
Basis 1: Frank Alkærsig Rasmussen og Søren Sørensen, 4½ point
Basis 2: Thomas Hansen, 5½ point
Basis 3: Philip Uhre Knudsen, 6 point
Basis 4: Tommy Hansen, 5 point
Basis 5: Mikael Horslund, 6 point
Basis 6: Poul Guldbæk Olesen, 6 point
Basis 7: Artem Reyzvikh og Emil Zander, 6 point
Basis 8: Kent Uhre Knudsen, 6 point
Basis 9: Lars Peter Levin Olsen og Mathias Vinter, 5½ point

 

Link til resultater fra turneringen: HER 

  

Czech Tour er en tjekkisk turneringsserie, der består af 12 forskellige turneringer i løbet af året. Den største finder sted i juli måned i Pardubicie med over 500 deltagere. Her i januar måned spilles Prague Open der har deltagelse af over 320 spillere. I A-gruppen deltager Christian Altenburg Eriksson og Peter Birk Petersen. De har halvvejs i turneringen scoret henholdsvis 3/4 og 2½/4, hvilket er omkring den forventede score. Se resultater: HER. I B-gruppen har Carsten Andersen 2 af 4 og Preben Jensen 1 af 4. Se resultater: HER

Det lykkedes at samle et felt på 28 deltagere til Pige DM, der afvikles i Brønderslev den kommende weekend. Følg forsiden af skak.dk for link til livedækning fra turneringen. Se resultater fra turneringen: HER  

 

Indien producerer stormestre på stribe, og de bliver yngre og yngre. Sidste nye indiske stormester er D. Gukesh, der blot er 12 år gammel, og dermed bliver den næstyngste stormester nogensinde. I turneringen Delhi Open scorede han 7/9 efter 5 gevinster og 4 remiser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rent bord i Aarhus

Team Xtracon Køge vandt søndag over Evans fra Vejle med de ultimative cifre: 8 – 0. Overraskende sikrede storsejren kun et ekstra points forspring til de nærmeste forfølgere fra Skanderborg, da de slog Nordkalotten med 7 – 1. Der er lagt op til et brag af en kamp, når de to førende hold mødes indbyrdes i næstsidste runde den 16. marts.

 

evans koege

Forrest spiller IM John Rødgaard, Evans mod GM Tamás Bánusz, Team Xtracon Køge. Bagved ses IM Leif S. Kristensen mod GM Deep Sengupta. Foto: Thomas Vestergård


SK1968 fra Aarhus havde en god weekend, hvor de spillede sig fra en nedrykningsplads op til 7. pladsen i Xtracon Skakligaen. Lørdagens sejr over Evans blev fulgt op af en smal sejr over Jetsmark, der ellers mødte forstærket op på to pladser i forhold til det hold, der lørdag ydede god modstand mod Team Xtracon Køge.

 

jens ramsdal_jan2019
Jens Albert Ramsdal er egentlig kun reserve for SK1968s 1. hold, men har indtil nu scoret 4½ af 5. En ratingpræstation på 2550. Foto: Thomas Vestergård


Individuelt er der stadig to spillere tilbage, der har været med i alle seks runder og har vundet alle partier, IM Martin Percivaldi fra Team Xtracon Køge og IM Mads Hansen fra Team Nordea Skanderborg.


Skak.dk fik ved søndagens runde lejlighed til at tale med Team Xtracon Køges holdleder, Henrik Mølvig, der ejer IT-firmaet Xtracon, som også sponserer selve skakligaen og landets største skakturnering, Xtracon Open i Helsingør. Henrik Mølvig er ikke helt tilfreds med flere af de andre ligaholds indstilling til at spille mod Team Xtracon Køge.


”Undtaget Evans i dag, hatten af for det, har ingen af de øvrige hold vi har mødt i denne sæson, stillet med det absolut bedst mulige hold. Det er som om, at man lidt har opgivet på forhånd, og derfor sparer et par af de bedste spillere, når man møder os. Det synes jeg er ærgerligt. Vores mission er at gøre den danske liga stærkere. Vi gik faktisk i gang med projektet for at give modstand til Philidor, der desværre nu er faldet fra hinanden. Men vi bør alle være interesserede i at gøre den danske liga så stærk som mulig, til glæde for vores unge talenter og for alle skakinteresserede. Der synes jeg nok at et par af de store klubber, kan gøre det bedre.” fortalte Henrik Mølvig.


Søndagens resultater:
Brønshøj – BMS 4 - 4
Nordkalotten - Team Nordea Skanderborg 1 - 7
Århus/Skolerne – Hillerød 5 - 3
Jetsmark - SK1968 3½ - 4½
Evans - Team Xtracon Køge 0 – 8


Stillingen i Xtracon Skakligaen efter 6. runde:
1. Team Xtracon Køge, 41 brætpoint, 12 matchpoint
2. Team Nordea Skanderborg, 35½ brætpoint, 12 mp
3. Århus/Skolerne, 28½ brætpoint, 9 mp
---
4. Hillerød, 23 brætpoint, 6 mp
5. Jetsmark, 22½ brætpoint, 5 mp
6. Brønshøj, 20½ brætpoint, 4 mp
7. SK1968, 19½ brætpoint, 6 mp
8. Nordkalotten, 18 brætpoint, 3 mp
---
9. BMS, 16½ brætpoint,2 mp
10. Evans, 15 brætpoint, 1 mp


Næste runde spilles søndag den 24. februar.


I de to 1. divisioner ligner ØBRO og Nordre oprykkere til Xtracon Skakligaen. Nordre er hele 7 point foran Fredericia i gruppe 2 og ØBRO har 4½ point ned til Furesø i gruppe 1.


Se enkeltresultater, tabeller, partier med mere på Divisionsturneringens hjemmeside: holdskak.skak.dk/TeamTour/Index/36

 

 

Bjørn Møller Ochsner Årets Skakspiller

IM Bjørn Møller Ochsner fra Skanderborg Skakklub blev en overbevisende vinder af afstemningen om Årets Skakspiller 2018. Bjørn blev en sikker Danmarksmester i Svendborg med den høje score 8/9, og lavede den første stormesternorm i Böblingen mellem jul og nytår.  

 

Tidligere fulgte der en flaske cognac med æren som Årets Skakspiller. I lighed med de sidste par år har Dansk Skak Union valgt - måske mere i tidens ånd - at give vinderen et gavekort til Dansk Skaksalg på 500 kr.  

 

 

IM Bjørn Møller Ochsner stod øverst på lige godt en tredjedel af alle stemmesedlerne. Foto: http://boeblinger-open.de

 

GM Jakob Vang Gluds flotte resultat på førstebrættet for Danmark ved OL i Batumi med scoren 7/9 og en præstationsrating på 2743, sikrede ham en andenplads på årets liste. 

 

 

GM Jakob Vang Glud - ubesejret på førstebrættet for Danmark ved OL i Batumi. 

 

IM Jonas Buhl Bjerre kom ind på tredjepladsen. Han blev i en alder af blot 13 år udnævnt til International Mester, hvilket efter dansk målestok er klar rekord. Et meget aktivt skakår indbragte bronzemedalje ved Ungdoms EM i Riga i U14, og en delt andenplads ved DM i Svendborg. Derudover vandt han DanPumps i Kolding og Festugeturneringen samt fik en andenplads i CCC, hvor Jonas var et helt point over IM-normen.

 

For fjerde år i træk er IM Jonas Bjerre i top 3 ved valget af Årets Skakspiller. Foto: Mads Boe


Top 10 - Årets Skakspiller 2018: 

1. IM Bjørn Møller Ochsner - 735 point
2. GM Jakob Vang Glud - 640 point
3. IM Jonas Buhl Bjerre - 542 point
4. IM Jesper Søndergaard Thybo - 485 point
5. WFM Ellen Fredericia Nilssen - 334 point
6. GM Mads Andersen - 323 point
7. FM Tobias Valentin Rostgaard - 245 point
8. GM Allan Stig Rasmussen - 237 point
9. Vitus Bondo Medhus - 234 point
10. GM Carsten Høi - 178 point

 

Ud af 16 nominerede spillere skulle man vælge de 10 foretrukne i prioriteret rækkefølge. En førsteplads gav så 12 point, en andenplads 10 point, en tredjeplads 8 point og derefter 7-6-5-4-3-2 og 1 point.  

 

Desvære har der de senere år været et nedadgående stemmetal. I år deltog der kun 80 medlemmer i afstemningen mod 92 sidste år, hvor IM Jesper Søndergaard Thybo vandt. Det bør nok overvejes, om der ikke kan findes en lettere måde at afgive sin stemme på.

 

Skak-Oscar'en "Årets Skakspiller" blev stiftet af Dansk Skak Journalistforening i 1977 og er lige siden tildelt en markant dansk spiller hvert år. Til og med år 2007 var det Dansk Skak Journalistforenings medlemmer, der uddelte hæderen. Journalistforeningen opløste sig selv i 2008 og i det år var det Skakbladets redaktør, Thorbjørn Rosenlund, den oprindelige initiativtager til prisuddelingen, Svend Novrup og daværende nyhedsredaktør på DSUs hjemmeside, Thomas Hauge Vestergård, der afgjorde rækkefølgen. Herefter har det, pånær den aflyste afstemning i 2015, været op til DSUs medlemmer at stemme på de kandidater, som bliver indstillet til nominering af informationsudvalget, som består af Palle Skov, Jakob Aabling-Thomsen, Jan Løfberg, Thomas Vestergård og Mads Boe. 

 

Listen over Årets Skakspiller gennem årene ser således ud: 
1977: Jens Kristiansen
1978: Jens Ove Fries Nielsen
1979: Jens Kristiansen
1980: Jørn Sloth
1981: Erling Mortensen
1982: Curt Hansen
1983: Curt Hansen
1984: Curt Hansen
1985: Bent Larsen
1986: Carsten Høi
1987: Lars Bo Hansen
1988: Lars Schandorff
1989: Erling Mortensen
1990: Lars Bo Hansen
1991: Curt Hansen
1992: Peter Heine Nielsen
1993: Peter Heine Nielsen
1994: Peter Heine Nielsen
1995: Jens Kristiansen
1996: Peter Heine Nielsen
1997: Lars Bo Hansen
1998: Curt Hansen
1999: Peter Heine Nielsen
2000: Curt Hansen
2001: Peter Heine Nielsen
2002: Nicolai V. Pedersen
2003: Curt Hansen
2004: Jacob Aagaard
2005: Davor Palo
2006: Allan Stig Rasmussen
2007: Jakob Vang Glud
2008: Peter Heine Nielsen
2009: Peter Heine Nielsen
2010: Mads Andersen
2011: Peter Heine Nielsen
2012: Jens Kristiansen
2013: Davor Palo
2014: Jakob Vang Glud

2015: Sune Berg Hansen

2016: Mads Andersen

2017: Jesper Søndergaard Thybo

2018: Bjørn Møller Ochsner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 

 Hurtig DM Senior

ccc2019

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media